De ce ”Minunea mea”?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie sa va introduc putin in bucataria interna unde ia nastere tema expozitionala anuala, ceea ce se concretizeaza prin cate o expozitie de pictura in aceasta perioada a anului.

Inainte de taberele de vara generam ideile pentru teme in clubul privat de pe Facebook al comunitatii noastre. Orice idee de tema expozitonala generata in sanul comunitatii Taberei de pictura Hobby Art e supusa la vot iar cea care intruneste cele mai multe voturi este aleasa tema expozitiei tematice anuale.

Desi Minunea mea este o tema care poate parea usor desueta, naiva sau poate o tema ultra abordata in discursurile despre gandirea pozitiva, a fost tema cea mai apreciata anul acesta desi au fost propuse si alte teme interesante. Probabil contextul pandemic actual a creat o nevoie de conectare cu tot ce inseamna frumos in viata noastra, cu ceea ce ne aduce incantare si bucurie.

Minunea mea este un indemn la sondare dupa cele mai valoroase resurse energetice la care putem apela cand avem nevoie de o doza de miraj in rutina zilnica. Suntem mai bogati cu minunile noastre si pentru ca, asa cum ne spun cercetatorii, creierul nostru transmite semnale benefice intregului corp chiar daca doar ne conectam la imaginea mentala care ne-a facut sa ne minunam odata.

Multumim expozantilor care au propus picturi pentru aceasta expozitie care in 2020 se desfasoara online datorita conjuncturii actuale in care siguranta si sanatatea noastra a tuturor primeaza. Ca in fiecare an, pentru expozitia tematica anuala am deschis larg usa tuturor celor pasionati de pictura, nu doar membrilor comunitatii noastre.

Fiind o expozitie online, anul acesta am dat libertate totala de alegere a suportului pe care s-a pictat. Cei 22 de expozanti selectati va vor prezenta picturi realizate atat pe panza cat si pe lemn, carton, sticla, in stiluri si tehnici la libera lor alegere.

Intrucat minunile sunt perceptii personale individuale, sa nu va mire daca veti descoperi subiecte foarte diferite, care par a nu avea legatura unele cu altele. Ele ne arata de fapt cat de diferiti suntem noi oamenii astfel ca impreuna putem crea diversitatea aceasta uimitoare care ne face lumea mai atractiva si mai interesanta.

Mentionam ca de fiecare data ca pentru expozanti, pictura reprezinta o pasiune, o preocupare in timpul liber, ceea ce aduce un plus de frumusete acestei expozitii. Ceea ce e facut din pasiune ii cucereste si vrajeste pe cei aflati in preajma.

Haideti sa facem cunostinta cu artistii expozanti:

Eva Ajtai, membra a comunitatii noastre de anul acesta, de profesie inginer instalatii, avand ca hobby-uri drumetiile, pictura, culesul de ciuperci, lectura.

”Am inceput relativ recent sa pictez, peisajele de toamna nebuna au fost cele care mi-au dat imboldul. Inca nu am pictat peisajul care mi-a trezit prima oara dorinta de a picta!

Activez la clubul de pictura al Casei de cultura a studentilor din Cluj. Din pacate nu avem instructor, dar in schimb suntem o mana de entuziaste (unele cam tomnatice 😂, dar cu suflet vesnic tanar) si un singur coleg care mereu gaseste cate o vorba frumoasa, mobilizatoare, pentru fiecare. Ne incurajam, sfatuim, criticam si laudam intre noi, dupa priceperea fiecaruia. Cand ceva nu iese, schimbam pensula 🙂. E o atmosfera foarte placuta; anul acesta mi-au lipsit mult sambetele de la club.

Pentru mine conteaza mai mult starea de bine, de desprindere de tot si toate pe care o am cand pictez, decat rezultatul. Asta nu inseamna ca nu sunt mandra sau nu ma bucur  cand ceva imi iese cum simteam! Am probleme cu tehnica si nu numai. Sper sa ajung intr-o tabara de initiere.

Uneori e ca o supapa de siguranta (ca tot sunt instalator!). Probabil a trebuit sa contrabalansez cumva lipsa de poezie a profesiei.”

Eva Ajtai

Margareta Apahidean, ”Sunt economist pensionar si am descoperit intamplator bucuria picturii acum 5 ani. Obisnuita toata viata cu activitati riguroase, acum pot sa creez si sa ma joc cu culorile iar asta mi se pare de nepretuit. Incerc sa invat, sa fiu mai buna, astfel incat sa-mi sporesc bucuria.”

Margareta Apahidean

Doina Balalau – ”Sunt din Tg.Mureș și am început să pictez la 70 de ani, atunci când destinul i-a adus în viața mea pe Simona și pictorul Tudor, devotați și excelenți profesioniști în organizarea taberelor de pictură Hobby Art.     Maestrul Tudor mi-a dat primele noțiuni, m-a sfătuit ce materiale să folosesc și m-a încurajat să încep să pictez. Timpul meu liber a fost acaparat de pictură, producându-mi plăcere și satisfacție, mai ales în această perioadă austeră și stresantă pe care o parcurgem.”

Doina Balalau

Elena Bancila – ”Pictura a inceput ca o provocare a mea cu mine insami, cand am avut norocul sa va intalnesc. Am invatat multe despre pictura, pictori. Ii spuneam lui Tudor (n.r. artistul plastic Tudor Francu ) la un moment dat ca de multe ori vad doar in lumini si umbre. ”

Elena Bancila

Mishu Bogan ( aka Mihaela Bogeanu) – ”Am ramas un copil in suflet (ascuns bine de tot) chiar daca trupul imbatraneste si nu mai face fata asa de usor la toate incercarile prin care vreau eu sa-l pun. La aproape 50 de ani, inca imi sare sufletul de bucurie la prima zapada, iar frumusetile naturii imi provoaca la fel de multe exclamatii de placere ca si acum 40-45 de ani. 

In viata de zi cu zi sunt conductor arhitect, specializat pe interioare si design de mobilier, si sunt norocoasa ca de aproape 15 ani de cand m-am mutat in Marea Britanie, am lucrat neincetat in domeniul pentru care m-am pregatit. Adevarul este ca-mi iubesc meseria si o practic cu placere, dar nimic nu mi provoaca mai multa satisfactie decat pictura. (Am o fotografie cu mine la un an si un pic, mozolind de zor o hartie cu creionul colorat – cam asta am facut in primii 10 ani de viata. Pune-mi un creion in mana si eram cea mai cuminte!)

Dar viata are cateodata felul ei de a ne tine departe de pasiunile noastre asa ca n-am mai desenat deloc pana acum vreo 6 ani – cand m-am apucat cu o asemenea dedicatie ca ma si minunez ca au trecut numai 6 ani. Am invatat singura, din tutoriale video, intalnindu-ma cu artisti locali, furand meseria cum s-ar spune – desi am vandut o multime de lucrari, inca mi se pare ca sunt la ani lumina de un nivel cu adevarat competitiv.  De asta m-am si bucurat atat de tare sa primesc confirmarea ca pictura mea a fost acceptata intr-o expozitie – tind mereu sa-mi critic lucrarile mai abitir decat orice critic profesionist de arta si mereu ma simt nepregatita – dar si pentru ca e prima oara cand submit o lucrare la o expozitie in tara.”

Mishu Bogan

Maria Carolina Boghian – ”Sunt psiholog, iubesc oamenii, natura si arta in general. Pictura imi ofera spatiul unui contrast puternic de emotii si sentimente. Ma simt trista si fericita in acelasi timp si asta ma inspira!”

Maria Carolina Boghian

Elena Buftea – membra a comunitatii taberei de pictura Hobby Art

Elena Buftea

Tatiana Cojocaru – ”Pictura pentru mine reprezintă un refugiu in lumea culorilor, noaptea . Nu am studii in domeniu si este pentru prima data cand particip la o expoziție de arta. Pictorii mei preferați sunt :Pablo Picasso , Jackson Pollock, Gregory Lysak, Sandu Darie și alții  . Pentru prima dată am pictat în culori acrilice pe pînză in ianuarie 2020 Danemarca, lucrările au fost apreciate de danezi, mai exact in 3 luni am reușit să vand 15 lucrări  , aceasta fiind o motivație pentru a continua si realiza visul.”

Tatiana Cojocaru

Ioana Comaromi – ”Cand sunt intrebata cine sunt sau cum m-as descrie pe mine, primul gand ma duce la combinatia interesanta intre analitic, pragmatism si arta. Aceasta sunt eu. Profesional vorbind, sunt fondatoarea studioului de design interior CIL Design, locul in care latura mea analitica danseaza zilnic cu artista.  Sunt pasionata de pictura, dans – ador valsul si tangoul, echitatie, calatorii, iubesc florile, cititul, natura, vinul rosu sec si sa ma plimb prin ploaia calda de vara. Dintre toate pasiunile mele, pictura a facut parte din viata mea de mic copil si a ramas pana in prezent modul meu preferat de ma relaxa, de a evada temporar din realitate intr-o lume a culorilor si creionelor in care imi place sa experimentez, sa evoluez, sa ma descopar si sa ma exprim pe mine.”

Ioana Comaromi

Livia Cotescu – Despre picturile propuse: ”…toate au fost create in timpurile carantinei 24/7 impuse, cu gandul la libertatea de miscare pe care am pierdut-o subit si la dorul de a reconecta cu natura.”

Livia Cotescu

Elena Demetrescu – ”Pentru mine pictura este o framantare si o linistire, o cautare si o gasire, un sprijin, si o implinire a nevoii de frumos si armonie, a nevoii de normalitate, un punct de reper si un punct de sprijin al lumii.

As fi vrut sa cresc cai, sa zbor in balon deasupra muntilor, sa locuiesc in Colmar…dar pentru ca nu pot toate astea, pictez. Si e ca si cum…

Am nevoie de frumos si de armonie in jurul meu, si atunci inchid ferestrele ce duc spre lume, opresc sunetul telefonului, pornesc Beethoven sau Mozart si incep sa amestec culori. Si e ca si cum…”

Elena Demetrescu

Stana Lenuta – ”Pictura… este o parte din mine, o lume de culoare și poezie în care mă regăsesc. Și când stau… pictez cu, gândul… Nu am timp să urmăresc anii care trec prea repede. Modul meu de a opri timpul… Pictura.”

Stana Lenuta

Monica Minciu – ”Sunt psiholog cu o experienta de 10 ani in resurse umane. Am descoperit pictura dintr-o intamplare cand voiam sa imi decorez cabinetul dar nu gaseam tabloul potrivit, asa ca am incercat sa il fac eu… Mi-a luat ceva timp…. dar mi-am dat seama ca procesul poate fi la fel, sau uneori mult mai placut decat rezultatul. Zilele, mai ales cele de iarna, au devenit mai colorate stiind ca ajung acasa de la munca si ma asez in fata sevaletului. Astfel pictura a devenit pentru mine o modalitate sa evadez din cotidian intr-o lume a imaginatiei unde nu exista limite.  Panza alba poate deveni orice!”

Monica Minciu

Adriana Negruti – ”Eu sunt pensionara incepand de anul trecut cand m-am intors din Irlanda unde am lucrat 19 ani in domeniul IT. Am absolvit Scoala Populara de Arta, sectia Pictura, cu profesorul Emil Anitei in 1976. Am pictat doar sporadic de atunci, dar am mentinut legatura cu pictura datorita unor expozitii la care am participat la Dublin, mai multi ani la rand.

Ma bucur ca acum am mai mult timp si m-am inscris in Asociatia Artistilor Plastici din Bucuresti, pentru a fraterniza cu o comunitate de oameni carora le e drag sa picteze. Am adunat picturi cu imagini din Irlanda si am avut o expozitie personala la Cercul Militar National in ianuarie 2020, inainte de pandemie. Eram considerata copil talentat de mica, dar mi-au placut prea multe domenii si nu m-am facut pictor, ci doar am facut sute de portrete de-a lungul anilor si, uneori peisaje sau copii dupa mari artisti. Cred mult in munca si migala. Incerc sa redau pe panza imagini de suflet si intru in micul meu infinit de ganduri care-mi zumzaie in minte cand lucrez, rezultatul fiind niste tablouri dedicate bucuriei de a trai si a vibra, dar si bucuriei de a transmite altora trairile mele sub forma unor imagini create de mana mea. ”

Adriana Negruti

Valentin Popa -”Pentru că nu am știut sa scriu poezii, mi-am scris poemele în culoare. Și pentru ca fotografia sufletului să fie cât mai fidelă am adăugat câteva lumini, umbre și forme cât mai delicate.”

Valentin Popa

Florentina Popescu -”Am inceput sa pictez la sfarsitul anului 2014 dupa ce m-am pensionat; activitatea mea din ultimii ani inainte de pensionare a fost graphic design pe PC, o activitate care mi-a placut foarte mult; si pentru ca in tinerete desenam pe toate hartiile pe care le aveam in preajma, m-am gandit ca pensionara fiind am timp sa invat pictura, ceea ce fac de atunci, zi de zi; imi place foarte mult arta abstracta, culoarea si forma, faptul ca oricine rezoneaza cu abstractul are propria viziune asupra unei lucrari, viziunea care-i corespunde sufleteste; abstractul nu este usor, exista reguli care trebuiesc respectate, nu inseamna doar sa arunci niste culori pe panza; totul trebuie sa devina in final armonie, sa surprinda, sa bucure, sa lumineze suflete si priviri; abstractul este poezie, cel putin pentru mine; reprezinta o stare, o dispozitie care ma defineste la un moment dat; desigur, imi plac si alte forme de arta vizuala si figurativul si colajul si pictura de idei, in orice caz o pictura care sa-mi spuna ceva, dar inca nu am suficienta abilitate sa pictez tot ce as vrea, de aceea, cat voi mai avea timp voi invata, pentru ca invatarea, indiferent de domeniu, nu trebuie sa se sfarseasca niciodata.”

Florentina Popescu

Viorica Postaru – ”Pt mine pictura este ceea ce simt in orice clipa, este aerul pe care il respir, cum îmi spun prietenele mele, îmi curge tuș si culoare prin vene.”

Viorica Postaru

Marcela Sauca -membra a comunitatii Taberei de pictura Hobby Art

Marcela Sauca

Stefan Valerica -”Relatia mea cu pictura a inceput sa se concretizeze atunci cand am iesit la pensie. Simteam ca nu gasesc ceea ce caut. S-a manifestat ca o necesitate a interactiunii Eu-ului meu , cu ceea ce imi sugera subconstientul. Visările mele de acum deveneau palpabile.

Pictura pentru mine inseamna o explozie de sentimente si simtiri , pe panza cu care rezonez cu daruire.”

Stefan Valerica

Carmen Tanasescu -”Pictura mea imi tradeaza personalitatea si adevarul este ca asa ,,vad ‘’ eu lumea,: dinamica, spontana, vie, contradictorie, scandaloasa chiar, galagioasa ca o trupa rock, ambitioasa,mereu in progres, mereu schimbatoare, agresiva, nebuna, nebuna si… plina de iubire!!!”

Carmen Tanasescu

Gabriela Trusca – ”Sunt medic A.T.I .Pentru mine pictura înseamnă o bucurie pe care mi-o permit din copilărie , dar si un loc in care ma pot întâlni cu oameni frumoși”

Gabriela Trusca

Angelica Zaharie – ”De când mă știu, culorile mi-au zâmbit într-un anume fel iar eu m-am lăsat învăluită de liniștea, seducția, misterul sau tristețea lor.. De când am început sa pictez, am descoperit și muzicalitatea culorilor. Fiecare culoare vibrează si are un sunet anume, astfel ca șevaletul din fața mea devine o scenă deschisa în care experimentez și compun în cele mai colorate stiluri muzicale. Angelica Zaharie (Angel.. și radios pe deasupra 🙂 ), în viața de zi cu zi director companie advertising Brașov.

Angelica Zaharie

Expozitia de pictura ”Minunea mea” va fi prezentata online in perioada noiembrie si decembrie si pe pagina de Facebook a taberei, adica aici. .

Consultanti artistici:

Tudor Francu, artist plastic, instructorul artistic al Taberei de pictura Hobby Art si Catalin Alexandru Chifan, artist plastic, profesor doctor in arte vizuale la Colegiul de Arta ”Ciprian Porumbescu” din Suceava.

Despre Minuni, cu artistul plastic Tudor Francu

    Mai deunazi, i-am auzit pe unii vorbind despre minuni. Ziceau ca minunile s-ar intampla tot timpul in jurul nostru, mult mai des decat am crede, doar ca nu avem noi ochii suficient de deschisi si ageri ca sa le vedem. Altii in schimb, ziceau ca miracolul se intampla rar… trec ani multi pe langa noi pana sa ne gaseasca. Se lasa indelung asteptat si cand se iveste, intotdeauna apare brusc, ne ia prin surprindere si… de obicei, nu tine mai mult de doua, trei zile… Dar s-au semnalat si cazuri izolate cu minuni care au tinut cat o viata de om. Unii chiar au zis ca ”viata” e o minune!  Nici nu stii ce sa mai crezi… Cert este ca minunile intotdeauna indreapta lucruri si ofera solutii acolo unde logica mintii si legile fizicii intalnesc limite de netrecut.  Se zice ca minunea nu are nevoie de intrebari si nici nu este insotita de explicatii. Ea doar se intampla… S-a constatat ca miracolul te ajuta sa vezi altfel lumea… sau poate ca abia dupa ce se intampla un miracol incepi sa ”vezi” lumea cu adevarat.              Mai deunazi, vorbeau unii despre minuni… despre lumina, culoare, culori…”

Va invitam sa vizionati mai jos galeria online a picturilor minunate cu minuni. Dati click pe fiecare pictura pentru imaginea integrala a picturii. Asteptam cu interes comentariile voastre!

Vizionare placuta! 🙂

Organizator: Simona Polhac cu sustinerea Arbex Art Decor srl.

Parteneri: Deco-perete.ro , arta-inramarii.ro