material scris de Simona

Sunt atrasa de materialele care se refera la inspiratie si creativitate asa ca am decis sa dezvolt pe aceasta pagina un articol care va fi realizat in timp, pe masura ce intalnesc in cautarile mele diverse resurse pentru gasirea inspiratiei si stimularea creativitatii . Articolul va fi constituit din fragmente scrise la diverse date, fragmente care nu vor avea neaparat legatura unele cu altele. In primul rand doresc sa adun aici ideile intalnite si care au relevanta pentru mine; daca-ti vor fi de folos si tie, cu atat mai bine.

1. Tactica jocului combinatoriu

Despre inspiratie si creativitate pentru Tabara de pictura Hobby Art articol   Creativitatea iti da de furca? Esti in cautarea inspiratiei? Am aflat un truc in cartea Lectii de magie a lui Elizabeth Gilbert despre cum sa-ti gasesti inspiratia fara stres: trucul scriitoarei este de inspiratie einsteiniana si se numeste ”joc combinatoriu”. Iata in ce consta: daca simti ca te-ai impotmolit si nu ai nicio idee in legatura cu ce sa creezi, indiferent ca vrei sa incepi sau sa continui o pictura, sa compui un cantec, sa scrii un text, sa creezi orice, e bine sa nu insisti scormonind neantul ci sa treci mai departe la orice altceva, sa-ti faci de lucru, fara sa te agati mental de esec. Recunoaste onest dezamagirea, dar treci mai departe. Gaseste-ti ceva de facut!

Iata un episod marturisit de scriitoare in cartea sa: pe cand lucra la un text pentru una din cartile sale, simtea ca se chinuie, ca nu-i mai veneau asa usor cuvintele, ideile. In acea perioada s-a inscris la un curs de desen simtind nevoia sa faca altceva tot in sfera creativa, desi nu prea desena bine insa asta n-o interesa. Preocupandu-se de o alta activitate ( a ajutat-o ca a fost tot o activitate creativa), si-a deblocat mintea linistindu-si-o, si-a dat voie sa coboare stacheta mental impusa, cu alte cuvinte sa se relaxeze, sa nu mai puna presiune pe ea. Dupa un timp consacrat desenului, a constatat ca scrisul a inceput ”sa curga iar” .

Ce face de fapt aceasta tactica? Permite deblocarea unui canal mintal, ocupandu-te de altul care-ti creeaza mai putine asteptari. In felul acesta iti induci o stare de relaxare, indiferent ca speli vasele, plimbi cainele sau mergi la alergare. Important e sa iesi din inertie. Einstein insusi exersa la vioara atunci cand intampina dificultati in rezolvarile sale stiintifice.

2. Atentie la ce visezi

Ideile stralucite pot sa apara de multe ori atunci cand visezi cu ochii deschisi (asa numita stare de reverie) sau chiar sa-ti apara noaptea in vis.

2.1. Visarea cu ochii deschisi

Starea de reverie in care mai cad uneori cei (auto)numiti visatori, s-a demostrat ca este foarte benefica creativitatii.  De ce? In astfel de momente, visatorii isi acceseaza inconstientul care, impregnat cu o cantitate de informatii infinit mai mare decat cea a constientului si unde asocierile sunt libere, fara bariere, poate duce la aparitia ideii stralucite care in starea de constienta nu ar fi avut sanse sa apara. In acea stare de reverie sau visare cu ochii deschisi, se consuma un monolog interior al persoanei cu dorintele, emotiile, modurile personale de a intelege lumea, iar in urma acestui monolog pot sa apara idei si perspective noi. Aceasta stare poate de fapt facilita asa numita incubatie a ideilor. Tactici pentru gasirea inspiratiei

Numerosi artisti s-au descris pe sine ca fiind visatori. Scriitorul Edgar Allan Poe spunea ca ”geniul are nevoie sa viseze  cu ochii deschisi”. Asadar, atunci cand aveti un obiectiv creativ in munca voastra, luati-va cate o pauza de visare in care mintea sa zboare aiurea, in voie. Cercetarile arata ca o perioada de incubatie in care gandurile hoinaresc aiurea, poate duce la o imbunatatire a gandirii creative.

2.2. Visarea din timpul noptii

Despre visele din timpul noptii Jung credea ca sunt o poarta de acces a inconstientului, care este un vast depozit cu ganduri, emotii, amintiri personale, intocmai precum partea de sub apa a unui aisberg.

Persistenta memoriei- Salvador Dali        Exista marturii a numerosi artisti care au creat ceva unic pornind de la vise. Salvadore Dali spunea despre multe opere ale sale ca sunt reproduceri pictate ale viselor sale .

Stiati ca piesa piesa Yesterday de la Beatles a fost scrisa ca urmare a unui vis? Paul McCartney s-a trezit intr-o dimineata cu un cantec in cap. Le-a cantat melodia prietenilor intrebandu-i daca au mai auzit piesa respectiva pentru ca el a auzit-o in vis. Asa a luat nastere celebrul cantec Yesterday, pe baza unui vis din 1964.  Hitul  #9 dream al lui John Lennon a aparut tot ca urmare a unui vis . Refrenul cantecului contine chiar un text neinteligibil preluat din vis ”Ah! Bowakawa, Pusse, Pusse”.

Poetul Edgar Allan Poe credea ca visele sunt o sursa valoroasa de inspiratie inca din timpuri stravechi. Scria in 1839 ca ”Nu exista niciun motiv pentru ca acest mod de comunicare divina sa fie intrerupt in zilele noastre”.

Vezi si acest articol despre creatii literare cum ar fi seria Twillight scrisa de Stephenie Meyer aparute ca urmare a unor imagini din vis.

Asadar visele pot constitui o sursa valoroasa de idei, dar ele iti vor da tarcoale doar daca vei fi preocupat si muncit suficient de mult incat sa se poate crea conexiunile revelatorii cu ceea ce deja exista in depozitul personal al inconstientului tau. Practic, gandeste-te inainte de a adormi la problema care te preocupa si  pentru care doresti o solutie si analizeaza-ti visul a doua zi dimineata, poate gasesti o idee utila in demersurile tale.

 

3. Plimbarea ca sursa de creativitate

Ti s-a intamplat precis in timp ce ai in lucru o panza, sa te blochezi, sa nu stii care sa fie ideea de ansamblu pe care vrei s-o urmezi sau sa te impotmolesti si sa nu stii care sa fie urmatoarea tusa de pensula. Sunt momente care cred ca sunt inerente oricarei activitati creative, dar rezultatele unui studiu din 2014 al Universitatii Standford vine in ajutorul nostru cu un instrument placut si la indemana oricui: plimbarile zilnice.

Fa-ti o rutina din a te plimba zilnic! Plimbarea stimuleaza atat gandirea convergenta ( cea care duce la cernerea solutiilor la problema ta, la clarificara si apoi focusarea pe o solutie ) precum si gandirea divergenta ( cea care te ajuta sa descoperi idei originale).

Mai mult, un alt studiu a demonstrat ca rutina antrenamentelor regulate  de minim 3 ori pe saptamana stimuleaza gandirea convergenta.

Tehnici pentru stimularea creativitatii

Plimbare intr-o pauza de pictat in Tabara de pictura Hobby Art

 

4. Inconjoara-te de lucruri pe care le iubesti – ele te vor inspira

Aceasta povata vine de la Henri Matisse, celebrul artist care a marcat istoria artei moderne pentru totdeauna. El adunase in atelierul sau o multime de lucruri, un mix ciudat de obiecte: ceramica, vase metalice, textile, statuete, plante, pasari care impreuna formau un laborator vizual alchimic care prin diverse asocieri il puteau duce spre gasirea unor idei, unele constituind si subiecte pentru lucrarile lui. Acest obicei ar putea fi o explicatie pentru creativitatea lui fluenta in cei 50 de ani de activitate creatoare.

”Obiectul este ca un actor”- spunea. ”Un bun actor poate avea 10 roluri diferite. Un obiect poate avea un rol diferit in 10 picturi diferite.”

Matisse despre inspiratie

Matisse in studioul sau

sursa foto: france-amerique.com

 

Vezi aici continuarea acestui articol.

bibliografie:

Lectii de magie – Elizabeth Gilbert,

Facut pentru creatie – Scott Barry Kaufman & Carolyn Gregoir,

https://cafe-psychologique.md

artsy.net

Tu ce carti sau resurse ai recomanda pe aceasta tema? Lasa-mi te rog un comentariu sub acest articol. Iti multumesc!