material scris de Simona

Sunt atrasa de materialele care se refera la inspiratie si creativitate asa ca am decis sa dezvolt pe aceasta pagina un articol care va fi realizat in timp, pe masura ce intalnesc in cautarile mele diverse resurse pentru gasirea inspiratiei si stimularea creativitatii . Articolul va fi constituit din fragmente scrise la diverse date, fragmente care nu vor avea neaparat legatura unele cu altele. In primul rand doresc sa adun aici ideile intalnite si care au relevanta pentru mine; daca-ti vor fi de folos si tie, cu atat mai bine.

 Tactica jocului combinatoriu

Despre inspiratie si creativitate pentru Tabara de pictura Hobby Art articol   Creativitatea iti da de furca? Esti in cautarea inspiratiei? Am aflat un truc in cartea Lectii de magie a lui Elizabeth Gilbert despre cum sa-ti gasesti inspiratia fara stres: trucul scriitoarei este de inspiratie einsteiniana si se numeste ”joc combinatoriu”. Iata in ce consta: daca simti ca te-ai impotmolit si nu ai nicio idee in legatura cu ce sa creezi, indiferent ca vrei sa incepi sau sa continui o pictura, sa compui un cantec, sa scrii un text, sa creezi orice, e bine sa nu insisti scormonind neantul ci sa treci mai departe la orice altceva, sa-ti faci de lucru, fara sa te agati mental de esec. Recunoaste onest dezamagirea, dar treci mai departe. Gaseste-ti ceva de facut!

Iata un episod marturisit de scriitoare in cartea sa: pe cand lucra la un text pentru una din cartile sale, simtea ca se chinuie, ca nu-i mai veneau asa usor cuvintele, ideile. In acea perioada s-a inscris la un curs de desen simtind nevoia sa faca altceva tot in sfera creativa, desi nu prea desena bine insa asta n-o interesa. Preocupandu-se de o alta activitate ( a ajutat-o ca a fost tot o activitate creativa), si-a deblocat mintea linistindu-si-o, si-a dat voie sa coboare stacheta mental impusa, cu alte cuvinte sa se relaxeze, sa nu mai puna presiune pe ea. Dupa un timp consacrat desenului, a constatat ca scrisul a inceput ”sa curga iar” .

Ce face de fapt aceasta tactica? Permite deblocarea unui canal mintal, ocupandu-te de altul care-ti creeaza mai putine asteptari. In felul acesta iti induci o stare de relaxare, indiferent ca speli vasele, plimbi cainele sau mergi la alergare. Important e sa iesi din inertie. Einstein insusi exersa la vioara atunci cand intampina dificultati in rezolvarile sale stiintifice.

 

Tu ce carti sau resurse ai recomanda pe aceasta tema? Lasa-mi te rog un comentariu sub acest articol. Iti multumesc!

Anunțuri